Dodatkowe głośniki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jahho
    Classic
    • 2012
    • 20

Dodatkowe głośniki

pacocases, knowak, Walt, ootomaszoo, dzięki za Spota
    Światła do jazdy dziennej - Bydgoszcz
  • okioki
    Rider
    • 2011
    • 360

Dodatkowe głośniki

Niedawno przed zakupem columbusa odkryłem że w tylnych drzwiach nie ma w ogóle głośników a w przednich drzwiach są dwa duże i dwa malutkie i przyznam że jak głośniej podkręce to zaczynają charczeć .Czy wymienić wszystkie czy tylko dołożyć tylne ? i czy macie jakieś sprawdzone zestawy głośników do columba ?
    Dziękuje z góry

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

jak charczą to albo za słabe radio albo uszkodzone głośniki. Obstawiam to drugie więc głośniki do wymiany.

Komentarz

• blind_walker
        RS
        • 2010
        • 4533
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

okioki, dodatkowo polecam wygłuszenie drzwi, dużo nie kosztuje, a dźwięk będzie o niebo lepszy.
        mkII 20VT (600h worked)
        Roooooomster

Komentarz

• okioki
          Rider
          • 2011
          • 360

Czytałem te posty o wygłuszeniu drzwi myślę że to przesada co ma wygłuszenie do brzmienia ,Czasami lubie posłuchać głośniej muzyki ,myśle że najlepiej by było głośniki zamontować za fotelami tylnymi brzmienie rozchodziło by się równomiernie po całej kabinie to już moje 6 auto nie jestem audiomaniakiem ale jak w poprzednich autach głośniki były z tyłu to było super.

Komentarz

• blind_walker
            RS
            • 2010
            • 4533
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez okioki
            co ma wygłuszenie do brzmienia
            Dużo. Przykład forumowego kolegi, który wygłuszył w OI drzwi i audio nabrało brzmienia. Miałem porównanie przed i po, różnica na duży plus.
            mkII 20VT (600h worked)
            Roooooomster

Komentarz

Czytałem te posty o wygłuszeniu drzwi myślę że to przesada co ma wygłuszenie do brzmienia
              w dużej mierze się z Tobą zgadzam. Moja teoria na temat słabości audio w skodzie składa się z dwóch uwag:

1) Głośniki oryginalne są za słabe i łatwo (tj. efekt pojawia się już przy stosunkowo niewysokiej amplitudzie/mocy sygnału) je wprowadzić w zakres przestrojenia
              2) Są zamontowane w elementach plastikowych a te zaczynają łatwo rezonować i obijać/ocierać się o inne elementy drzwi

jak bym miał coś zmienić celem poprawy to oprócz wymiany głośników poszukałbym patentu na zamianę tych elementów plastikowych wokół głośników na tapicerkę skórzaną z jakimś wzmocnieniem nie plastykowym i nie metalowym. Mogła by być właśnie jakaś mata w tym obszarze.[/quote]

Komentarz

• Biszczu
                RS
                • 2011
                • 5567

Re: Dodatkowe głośniki

Niedawno przed zakupem columbusa odkryłem że w tylnych drzwiach nie ma w ogóle głośników a w przednich drzwiach są dwa duże i dwa malutkie
                czyżbyś miał wersję autka Mint / Classic? Jeżeli tak to w sumie nic nie odkryłeś :szeroki_usmiech
                "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• BADYL
                  RS
                  • 2011
                  • 2396
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                  czyżbyś miał wersję autka Mint / Classic? Jeżeli tak to w sumie nic nie odkryłeś
                  ja posiadam wersję ambiente i również nie mam głosnikow w tylnich drzwiach :wink: Co oczywiście zamierzam zmienić
                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• zpluta
                    L&K
                    • 2008
                    • 1194

Owszem, ma. Różnica jest jak między głośnikiem obudowanym w plastik i blachę a głośnikiem obudowanym w drewno z wytłumieniem.

Chętnie dam posłuchać jak coś
                    :

Komentarz

• lukasz3112
                      RS
                      • 2008
                      • 3607

Po wygłuszeniu drzwi nawet seryjne głosniki odrazu ładniej grają Miałem wygłuszone w OI i różnica była niesamowita. W obecnej też będę wygłuszał.
                      Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

Zamieszczone przez zpluta
                        Owszem, ma. Różnica jest jak między głośnikiem obudowanym w plastik i blachę a głośnikiem obudowanym w drewno z wytłumieniem.

Chętnie dam posłuchać jak coś
                        zpluta, żeby nie odległość to od razu bym Ci się do samochodu wpraszał, potwierdziłeś moje przypuszczenia odnośnie jednego z istotnych problemów skody...niestety po raz kolejny jest to plastik :arrow:

też pokombinuję jak zamienić te plastiki na jakieś elementy sklejki oklejone przykłądowo skórką (tylko będzie problem z doborem koloru do reszty), i myślę że maty to tylko taki zbyteczny dodatek w takim przypadku będzie, drewno obite skórą załatwi sprawę tylko trzeba to jeszcze jakoś sztywno zamocować, masz jakiś fajny patent ?

elementy drewniane wystrugałeś sam czy znalazłeś wyspecjalizowany zakład ?

Komentarz

• zpluta
                          L&K
                          • 2008
                          • 1194

Zamieszczone przez innova
                          elementy drewniane wystrugałeś sam czy znalazłeś wyspecjalizowany zakład ?
                          Plastik jako mocowanie głośnika, to nie wszystko. Pudło rezonansowe (jakim są drzwi) powoduje uwypuklanie jednych częstotliwości i tłumienie innych. Celem jest minimalizacja zniekształceń i równomierna charakterystyka w jak najszerszym paśmie przenoszenia.

Proszę - tak to jest zrobione. W O2 jest analogicznie (z tego, co wiem). W razie dalszych pytań służę.

oraz

Jeszcze jedna uwaga. Nie tak dawno temu zostałem właścicielem takiego cacka:

Cytat ze strony sprzedającego: Audiofilski DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym
                          STYLEAUDIO CARAT-RUBY2. Carat Sapphire jest najnowszym modelem Styleaudio, został on zaprojektowany pod nowym hasłem: „Zróbmy high‐end, tylko miniaturowy”.

Recenzja: http://www.audiostereo.pl/dac-usb-st...y-2_65707.html

Często słucham sobie muzyki z CD podpiętego opticalem do tego konwertera a do niego zaś wpięte słuchawki Sennheiser 280 Pro (przecież w końcu nie takie złe) i na głowę. Jakość dźwięku trudna do opisania w paru słowach. Miodzio. Po jakimś czasie porównałem sobie to z odsłuchem tych samych fragmentów muzyki w samochodzie. I powiem szczerze - naprawdę temu audio w samochodzie nie brakuje wiele do tego, co słychać w domu na wspomnianym wyżej sprzęcie.
                          :

Komentarz

Zamieszczone przez zpluta
                            Pudło rezonansowe (jakim są drzwi)
                            masz rację,
                            pisząc o tym skrzypieniu i trzaskach zapomniałem napisać o charakterystycznym dudnieniu, które również jest odwzorowaniem tego stanu rzeczy. Dzięki za materiał, poczytam sobie.

Pedantem nie jestem, tyle że przesiadłem się chwilowo z Audi do skody i pojawiło się odczucie niesmaku w kilku kwestiach, audio znalazło się w tym menu. Widzę i czuję problem, pytanie jakimi środkami przyjdzie się z nim uporać.

[ Dodano: Nie 12 Cze, 11 11:06 ]
                            zpluta,

podczas przeglądania materiału pojawiło się takie kluczowe dla mnie zapytanie: te mocowania drewniane głośników były oryginalne by skoda czy też to jest element, który można (i należy) nabyć sobie niezależnie na rynku?

moje drzwi były już rozbierane tak na szybko (poprzedni właściciel sobie zafundował folie o nieznacznym przyciemnieniu też na przodzie) ale nie zwróciłem uwagi na ten szczegół.

Komentarz

• zpluta
                              L&K
                              • 2008
                              • 1194

Zamieszczone przez innova
                              te mocowania drewniane głośników były oryginalne by skoda czy też to jest element, który można (i należy) nabyć sobie niezależnie na rynku?
                              Te mocowania (dystanse) można podobno kupić w sklepach ze sprzętem i materiałami car-audio. Ja osobiście ich nie kupowałem (tak samo maty), zrobił to za mnie kolega ziutsane, który wygłuszał mi drzwi. Są dostosowane do konkretnego modelu samochodu, pasowały bardzo dobrze.
                              :

Komentarz

• maxpaynemm
                                RS
                                • 2008
                                • 1764
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy przepraszam za mały OT

Czy ktoś może mi powiedzieć z doświadczenia ile mat potrzebnych jest do wygłuszenia przednich drzwi w O2?? I ewentualnie tylnych??

Czy ktoś zna jakiś sklep gdzie można kupić maty w dobrej cenie??

Bardzo dziękuje za pomoc ops:
                                Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• lukasz3112
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3607

maxpaynemm, ja będę oklejał u siebie niedługo więc jezeli do tej pory Ci nikt nie odpowie to sam napiszę
                                  Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

Te mocowania (dystanse) można podobno kupić w sklepach ze sprzętem i materiałami car-audio. Ja osobiście ich nie kupowałem (tak samo maty), zrobił to za mnie kolega ziutsane, który wygłuszał mi drzwi. Są dostosowane do konkretnego modelu samochodu, pasowały bardzo dobrze.
                                    dzięki za odpowiedź, te mocowania mogą być krokiem milowym w kierunku poprawy jakości audio w skodzie a maty dopełnieniem do jeszcze lepszego smaku[/quote]

Komentarz

• ziutsane
                                      RS
                                      • 2007
                                      • 2376

innova, Poszukaj w necie. Dystanse mdf. O ile dobrze pamietam, to takie same jak montowane w golfie 5. W O2 wymiana dystansow wiaze sie z wymiana glosnikow, poniewaz sa one w formie glosniko-dystans (porazka moim zdaniem)
                                      Drzwi sa zamkniete blacha, takze wygluszanie jest miodzio, ale glosniki niestety graja w dupe.
                                      Jezeli chodzi o maty, to warto poszukac na necie, czesto mozna trafic na promocje. Dla mnie STP, to super tania alternatywa wzgledem dynamata czy tez stingera. Dobry material za przystepna cene, lecz da sie odczuc, ze troszke gorszy niz w/w maty.
                                      Pozdr.
                                      Bartek
                                      Radio: C90r+XDP210EQ
                                      Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                      Wzm:XES M1+FP 1.800
                                      Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

Zamieszczone przez ziutsane
                                        innova, Poszukaj w necie. Dystanse mdf. O ile dobrze pamietam, to takie same jak montowane w golfie 5. W O2 wymiana dystansow wiaze sie z wymiana glosnikow, poniewaz sa one w formie glosniko-dystans (porazka moim zdaniem)
                                        Drzwi sa zamkniete blacha, takze wygluszanie jest miodzio, ale glosniki niestety graja w dupe.
                                        Jezeli chodzi o maty, to warto poszukac na necie, czesto mozna trafic na promocje. Dla mnie STP, to super tania alternatywa wzgledem dynamata czy tez stingera. Dobry material za przystepna cene, lecz da sie odczuc, ze troszke gorszy niz w/w maty.
                                        Pozdr.
                                        Bartek
                                        Dzięki Ci za uporządkowanie wszystkiego w jeden post. Muszę to sobie wszystko na PLN'y przeliczyć ale te dystanse to z pewnością rozwiązanie warte kalkulacji (za głośnikami też rozpaczac nie będę - już o nich się parę razy wypowiedziałem)...tylko jak pomyślę o tych pękających po raz kolejny zatrzaskach trzymających plastikowe obicie/osłony do drzwi to już mnie serce boli... a tą blachę przynitowaną pod spodem już widziałem z bliska, przy nitach mi ręce trochę opadły (tym razem nie będzie trzeba ich rozwiercać na szczęście) i nawet próbowałem potem dociec jaka jest przewaga łączenia nitowanego nad innymi :idea:

Pozdrawiam
                                        Krzysztof

Komentarz

• ziutsane
                                          RS
                                          • 2007
                                          • 2376

No problem. Dystanse to koszt okolo 40-50 pln. Mozna kupic zaimpregnowane, wtedy masz pewnosc, ze Ci nie "spuchna". Poszukaj firmy POWE na przyklad, zajmuja sie dystansami do glosnikow. Sporo tego rowniez na allegro.
                                          Pozdr.
                                          Bartek
                                          Radio: C90r+XDP210EQ
                                          Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                          Wzm:XES M1+FP 1.800
                                          Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

to fakt, cena z wysyłką za komplet do O2 to 50PLN. To są dystanse na przód, jak montowałeś u siebie to na tył też coś dałeś (chociaż w O1 głośniki tył są za tylną kanapą - przynajmniej tak było w samochodzie, którym kiedyś jeździłem) ?

pozdrawiam,
                                            Krzysztof

Komentarz

Pracuję...